vrijdag 22 april 2011

cijfers en letters

lezen, schrijven en rekenen…

Vroeger wist ik nooit goed wat ik leuker vond, ik kon eigenlijk niet kiezen tussen cijfers en letters ;). Ik ben dus gek op taal, heb er gelukkig ook een intuïtief goed gevoel voor (tenminste als het om onze moedertaal gaat…) maar m’n cijfermatig inzicht was ook niet verkeerd en dat gaf toch de doorslag (met een vader als register-accountant ook best logisch) dus uiteindelijk ben ik verder gegaan in de cijfers. Toch bleven de letters (woorden) me ook boeien!

overloop_thumb23

Mede daarom hangt er in het trapgat al een paar jaar een letterkaart met cijfers én letters. Het duurde even voordat ik er één vond die mijn goedkeuring kon wegdragen..ik wilde er namelijk de ‘t’ op zoals ik ‘m in klas 1 had geleerd. Toen ik 8 was (in klas 3 dus) zijn we verhuisd vanuit het westen van het land naar het oosten. En tot mijn verbazing schreven ze hier de ‘t’ niet zoals ik ‘m kende.. natuurlijk was ik daar zo aan gewend, maar het blijft een herinnering die voor mij verbonden is met de verhuizing. En zo had ik in m’n hoofd dat mijn letterkaart de goede ‘t’ moest hebben ;)

cijfersletters_thumb20

27 opmerkingen:

Home and Lifestyle zei

Met cijfers heb ik wat minder, maar met letters des te meer...dat zie ik ook in mijn huis wel terug! Leuk dat je uiteindelijk 'jouw' letterkaart hebt gevonden! Ik heb altijd in het oosten van het land gewoond maar kan me niet anders herinneren dan dat ik jouw t kreeg aangeleerd...ik vond het maar een lastig exemplaar tussen de letters. Volgens mij deden we de hoofdletter H ook anders, maar zeker weten doe ik het niet.

Fijne Pasen! Lieve groet, Ingrid

Collie-Collie zei

Zo heb ik de "t" ook geleerd... Pracht van een letterkaart! Leuk dat zoiets met een verhuizing verbonden is, zeg! Dat vergeet je nooit...

Een hele fijne Paasdagen, groetjes, Collie

Pink Princess zei

HAHA ja zo heb ik de "t" ook geleerd, maar de hoofdletter H was ook met krullen.Heb ook iets met taal (alle talen) dus vind dit heel mooi :)

Fijn Paas weekend met lekker veel zon :)

Tuur zei

ik ren nu naar boven kijken hoe de kaart van telgje3 is ...volgens mij is die weer anders..
tjemie zit zwaar te denken hoe ik nu toch die t heb geleerd...

All Seasons zei

Mooi die kaart, ik herken hem zo van de basisschool periode. En jahoor ik heb ook op deze manier de letter 't' geleerd zoals op de kaart staat.
Ik wens je een heel fijn Paasweekend toe
Lieve groetjes,
Patricia

ChoCho zei

Nee, zo zag mijn T er niet uit ;-)

Annelies zei

Erg leuk je cijfer- en letterkaart! Doet me inderdaad denken aan m'n lagere schooltijd. Ik had/heb altijd meer met letters dan met cijfers. Zoonlief heeft in dat opzicht niet echt mijn genen want hij studeert naast zijn baan ook net als jouw vader dat ooit deed voor r.a.
Ik wens je een vrolijk, zonnig paasweekend!
liefs, Annelies

wonen met brocante zei

Leuke letterkaart en de "t" heb ik ook zo geleerd. Groetjes Peggy

flowersandhome zei

O wat leuk! Doet me onmiddellijk terugdenken aan "schoonschrift" uit de lagere school; iets wat we eens we in het middelbaar zaten zoveel mogelijk wilden achterwege laten, haha, na al dat werk van die juffen... schreven wij onze letters dan gewoon als drukletters. Die cijfers herken ik uiteraard ook, alleen bij de zeven moesten wij in het midden een liggend streepje zetten.
Groetjes,
fijne passdagen,
Marian

It's me zei

Oh wat een leukkie !!!..hele fijne dagen !! geniet van het mooie weer.....liefs Ria....xxx...

Bonjade zei

Nu ja zeg...heb een soortgelijke in mijn trapgat ;0)
Maarre niet met de letter t zo, alhoewel jouw versie wel uit mijn tijd is.....
Fijne liefdevolle dagen.
Liefs

Colin zei

Haha, die hing vroeger bij mij in de klas en zo dus ook de t leren schijven, leuk dat je zo'n kaart gevonden hebt; mijn schrijfschriften van vroeger heb ik nog wel bedenk ik me net en schreef volgens de meester zo netjes aan elkaar maar hoe snel verandert dat als je op de middelbare zit :-)

Fijne paasdagen, groetjes, Colin

little sweet things zei

Nooit geweten dat de hoe je de "t" schrijft streekgebonden was. Ik kom dus uit het westen en wij schreven hem zoals op jouw schoolkaart.
Ik kom uit een boekhoud familie en ik zit zelf dan ook 3 dagen per week tussen de facturen.
Lettertjes liggen me minder maar je oude schoolkaart vind ik wel heel leuk.

Fijne paasdagen!
groetjes, Sas

Room Seventeen zei

Ja, helemaal leuk z 'on letterkaart. Alhoewel ik ( als juf) het er niet mee eens ben dat we kinderen nog steeds op deze manier leren schrijven.
Het is een beetje onnatuurlijk en niet logisch. Maar goed ik dwaal af, het blijven mooie kaarten ;-)
Fijne paasdagen!

De Lorelei Brocante. zei

Fijne Paasdagen !!!!
Geniet er maar lekker van !!!

groetjes
Dicky Marie

Anita zei

Hihi wát leuk
wij zitten natuurlijk ook in het oosten :-)
De t op jou letterkaart ja zo heb ik hem ook geleerd.
De H had echter krullen ;-)
FIJNE PAASDAGEN
Lieve groetjes, Anita

Het stokpaardje zei

Ja dit is ook mijn T. Mijn kinderen leren de letters op weer hele ander manier.
Fijne paasdagen Iris

Nieneke zei

Jaja, helemaal de goede T!!! En wat leuk hè zo'n ouderwetse kaart. Ik heb trouwens ook erg gelachen om je vorige stukje!
Fijn weekend!

Alex zei

I picked up a very similar map last May in Haarlem and it now hangs in our living room. I love it! Having moved around a lot as a grade schooler (Denmark, Germany, then NL), I constantly had to revise my letters AND numbers (try doing math in Germany with a Dutch "7" – the teacher kept marking me wrong because it looked like a German "1" LOL)

Miranda zei

Wat een mooie oude kaart!

Fijn paasweekend,
Miranda

lia zei

Zo heb ik de t ook geleerd. En heb nog een letterkaart op zolder liggen, die heeft altijd bij Rens op zijn slaapkamer gehangen. Maar ja, nu is hij groot en wil andere dingen.

Hele fijne paasdagen meid.
Liefs Lia

Jeanette zei

Nee, zo heb ik de t niet geleerd. Maar ik vind het wel een mooie uitgave.

Groet,
Jeanette

Hannekie zei

ik heb hem anders geleerd maar dit is wel een prachtige kaart zeg. eigenlijk zie je dit soort dingen maar zelden maar het is zooo mooi
fijne dagen
liefs hannie

"Een sneller kloppend hart ♥" zei

Da's een gave kaart zeg, staat echt mooi zo in je huis!

Groetjes, Veronique

Weerspiegeling zei

hai Corine,
In onze woonkamer hang precies zo'n letter-/cijferkaart! Vroeger heeft die op de lagere school van Weerman gehangen, dus helemaal leuk! Toen vorig jaar de school gesloopt moest worden, werd er een fancy-fair georganiseerd en daar dreigde deze kaart BIJNA aan onze neus voorbij te gaan, maar gelukkig is ie nu van ons. Ik -als letter-/taalmens- wilde al heel lang zo'n kaart en deze gaat dus nooooiiiittt meer weg.
Fijn paasweekend, Corine!
Groetjes, Anita

Judith zei

Niet 'mijn T', maar wel een prachtige wandkaart... en een super overloop zie ik daar:-) Sfeertje als altijd hè meis! Fijn paasweekend, liefs Judith

Anoniem zei

Ik en mijn zus hebben het ook op deze manier geleerd. Nu zou zij (mijn zus is nu zelf lerares, welke versie dit is. Dit zal als het goed is eronder staan. De methode is " schrijven.in de basisschool".

Groetjes, Jacky en Claudia