woensdag 20 april 2011

klare taal

logisch, of toch niet…

Ik ben gek op (onze) taal. Eén van mijn collega's is Irakees, hij is hier al bijna 10 jaar en hij heeft hier in Nederland gestudeerd, toch zitten wij regelmatig met een (stiekume) glimlach naar hem te luisteren :). Ik begrijp best dat onze taal niet voor iedereen even gemakkelijk is, om eerlijk te zijn is de logica soms ver te zoeken…

IMG

Is taal een zaak van het verstand of van het gevoel??!! Hoe dan ook, ik ben blij met m’n sterk ontwikkelde taalgevoelGloeilampje.

26 opmerkingen:

Hannekie zei

hahhaah ja dan kan je je helemaal voorstellen hoe ingewikkeld onze taal eigenlijk is..zo zei een canadese vriendin van mij laatst...ik heb zere schenkels...een vervoeging van schenen en enkels hahha
liefs hannie

Home and Lifestyle zei

Er is inderdaad geen touw aan vast te knopen hihi...je moet haast voorzien zijn van een fikse talenknobbel om je dit feilloos aan te leren als je vanuit een ander land komt. Je collega zal inderdaad wel eens hele leuke zinnen maken...je hebt dit gedicht toch wel op A3 formaat op je werk aan de muur hangen ;-)!

Een fijne dag Corine...de zon schijnt uitbundig, dus daar maak ik me bij jou vandaag geen zorgen om :-)!

Lieve groet, Ingrid

lia zei

Ja, die Nederlandse taal is echt niet makkelijk.
En voor ons is het "soms" zo gewoon, maar ik kan me voorstellen dat andere het er heel moeilijk mee hebben.

Geniet van je vrije dag.
liefs Lia

Anderson cottage zei

mijn hubbie is engels en leert moeilijk nederlands omdat iedereen op zijn engels accent reageerd , wij nederlanders willen hem zo graag laten weten dat wij goed in de engelse taal zijn, maar hoe dan ook , wij begrijpen elkaar, liefsmarion

English style zei

Pfft als je het zo bekijkt....
ik vond taal op school altijd erg leuk, en haalde er ook altijd goede cijfers voor, maar idd voor buitenlanders, maar ook voor mensen, met taalproblemen is het geen makkelijke taal dat Dutch van ons...

leuk dat je reclame maakt voor Brocante op de dijk

groetjes Yvonne

Margot zei

Oooohhh...hij is geweldig!!!!
Wat zijn wij toch een intelligent volkje...
(schrijf ik dit nu goed...je gaat aan jezelf twijfelen...)
Zonnige groetjes, Margot

All Seasons zei

One Nederlandse taal is echt niet zo makkelijk als dat wij denken. Tja wij doen niet anders dan deze taal spreken, dus wij weten niet beter. Maar voor onze medelanders is het niet altijd even makkelijk..

Geniet van de dag
Zonnige groet,
Patricia

Claudia zei

Ken je deze al:

Ik ben al groot
maar mama is groter
Dit is een boot
en dat is de boter

De vis had al beet
maar de visser nog beter
Wat ik hier meet
is meer dan een meter

M’’n broertje heeft trek
en de boer heeft een trekker
De boot was wel lek
maar het water heel lekker

Vind je dit gek
het kan altijd nog gekker

Succes voor iedereen die Nederlands wil leren!

Bonjade zei

Hij is zo leuk ;0)
Maar idd de logica is heel ver te zoeken.
Fijne dagen
liefs

Miranda zei

Wat heb je dat leuk gedaan; valt inderdaad voor sommige mensen niet altijd mee, maar dit levert dan ook wel weer grappige situaties op... (in de één na laatste regel staat rat en kater, moet dit niet zijn rat en rater??)

Fijne zonnige dag,
Miranda

Marja Visscher zei

Dag Corine,
Wat ontzettend leuk, maar het geeft eens te meer aan hoe ingewikkeld een taal is, zeker voor mensen die hier niet vandaan komen. Jaren geleden heb ik asielzoekers Nederlandse les gegeven, dan kwamen er ook zulke woorden boven drijven. Ik was erg gericht op de praktijk en plakte overal stickers op met het woord waar het om ging. Na afloop van zo'n les, vaak heel intensief zowel voor hen als voor mij, kreeg ik de neiging om thuis bij mijn dochter wanneer die uit school kwam en niet direct deed wat ik zei en vroeg ook over stickers op te plakken. Gebeurde één keer dat ze haar kamer niet goed gestoft had. Meestal schreef ik in het stof 'viespeuk'. Daar gaf ze dan met haar mouw een veeg door. Toen heb ik eens heel pesterig zo'n sticker op haar bureaublad geplakt. Je snapt haar reactie wel...woedend. Jij ziet het verschil onder de hand niet meer was haar verwijt! Wel gelachen toen.
Blijft hangen hoor zo'n pesterijtje, want ze is nu 37 jaar en heeft er nog weleens over.
Geniet van het mooie weer!
Lieve groet, Marja

wilma zei

leuk.In het engels heb ik ook zoiets.Iemand zei eens(goed bedoeld,en mijn engels is ook niet altijd je van het,want Hollanders die hier al jaren wonen,verbeteren zo graag):Ik ben drachtig. Tja, dat spreekt van koeien,maar ze was zwanger.Ook daar denk ik wel eens aan. Maar ze deed haar best om Hollands te praten,en dat werd zeer gewaardeerd.

Juul zei

Ja Nederlands is een moeilijke taal, zeker voor mensen die hier niet vandaan komen. En als ik mijn dochter (groep 7) help met spelling en ik moet uitleggen waarom een bepaalde regel zo is, vind ik het soms ook wel heel onlogisch. En moeilijk uit te leggen!
groetjes
Juul

Lynda zei

zie je, vreemd volkje zijn wij ;))))
Grappig!

Liefs,
Lynda

Alex zei

That was such a fun poem, I love it! My Dutch is quite rusty by now (I've been gone over 20 years) but I've noticed that every time I'm back in NL, it only takes a few days before I'm back in the swing of things! But my American hubby has a much tougher time...thankfully, so many Dutchies are more than happy to share in the conversation using their English skills :)

Mayflower zei

Zo heb ik het eigenlijk nog nooit bekeken hihi. Je spreekt je taal zonder daar bij na te denken, maar ik kan mij voorstellen dat het voor mensen uit een ander land een heel moeilijke taal is om te leren.
Lieve groet, Mea

wonen met brocante zei

Je staat er eigenlijk nooit zo bij stil maar de logica is inderdaad ver te zoeken. Leuk stukje! Groetjes Peggy

It's me zei

Wat een rare mensen zijn wij toch....hahahahh!! hij is zo leuk!!...fijne avond liefs Ria...xxx.

flowersandhome zei

Haaaaa! Leuk!!!!
Heb ik ook al gehoord, dat Nederlands niet zo'n makkelijk taaltje om leren is, gelukkig dus dat 't onze moedertaal is.
Groetjes,
Marian

Ans zei

Hieruit blijkt,dat de nederlandse taal echt niet zo gemakkelijk is.
Maar wel leuk,dat je dit even onder de aandacht brengt.

Groetjes Ans

ChoCho zei

jaja, niet simpel ;-)

Colin zei

Als ik al zie wat voor kromme zinnen de pubers af en toe fabriceren (tenenkrommend voor iemand die vaak in één oogopslag al taalfoutjes ziet), hoe moeilijk moet het dan voor een buitenlander zijn om onze taal te leren.

Kat - Kater waarop ik dacht dat in je vers dan ook Rat - Rater had moeten staan :-)

Karin zei

En dan proaten we die toal ok nog us in allerlei dialecten ok. Deh val nie mee ;)

my day zei

Hoi Corine,
ja er is soms geen touw aan vast te knopen, erg leuk stukje dit.
Fijne paasdagen, liefs Ingrid.

Collie-Collie zei

Ooooooooo, wat leuk om te lezen... ja, het is een logisch onlogische bedoening dat Nederlands. En sinds de nieuwe spelling kan ik niet zeggen, dat het makkelijker is geworden....

Groetjes, Collie

Gerreke zei

Nederlands is een heerlijke taal. Ik denk er een hoop vanaf te weten, maar ik kom altijd mensen tegen die er nog veel meer van weten. Wat ik overigens ontzettend leuk vind!!