woensdag 7 december 2011

dichterbij

standpunt…

Mensen fotograferen, een portret maken… hoe mooi is het als je een karakteristieke ‘kop’ kunt vastleggen, maar zo’n hoofd is niet altijd voorhanden, dus voor de cursus was de opdracht: een portret met emotie.

Welk beeld je ook vastlegt, let op je eigen standpunt t.o.v het ‘model’… van onderaf(kikvorsperspectief) dus plat op de grond of door de knieën, op gelijke hoogte of van bovenaf (vogelperspectief) bijvoorbeeld staand op een stoel.

zingen

Klap eens in je handjes…het plezier (emotie!) straalt er vanaf :))

Verder ging ik aan de gang met macro-opdrachten…

macro.

Opdracht: maak een macro-opname met een duidelijk contrast (bijv. oud/nieuw of licht/donker)

macro f5.6 macro f16

Opdracht: maak een macro/detailopname met diafragma 5.6 en één met diafragma16 (afstand ong. 20 cm)

Het is behoorlijk tijdrovend, maar ik vind het een heerlijkheid om van alles te proberen en dan direct op de laptop de resultaten te bekijken! Dan ZIE je ook wat de verschillende instellingen doen met het beeld, en zo lukt het me steeds beter om dát beeld vast te leggen wat ik voor ogen heb :)

Over de laatste opdracht nog even dit:

Daar waar het objectief aan de body zit vast geklikt staat het macrosymbool(tulp) met erachter de minimale afstand die je moet houden van het voorwerp om scherpe (macro)foto’s te kunnen maken. Bij mijn 18-200 objectief is dat 0.45 m. Deze afstand wordt gemeten vanaf de plek van de sensor in je camera, die plek is (op mijn C.anon) links bovenop de body gemarkeerd met een rondje met een streepje erdoor. Tussen dat teken tot aan het voorwerp wat ik scherp wil vastleggen moet dus minimaal 45 cm zitten.

De foto’s van 20 cm afstand kon ik dus niet maken, daarom kreeg ik van de fotograaf close-up filters te leen, +1 dioptrie en +2…

De rekenformule voor de afstandsberekening is X : ( D * X + 1)

Ik heb een objectief dat kan scherpstellen vanaf 45 (X)centimeter en ik gebruikte close-up filters met een dioptrie van +1 en +2 (D=3). Dus is de rekensom:

  • 0.45 : ( 3 * 0.45 + 1 )
  • 0.45 : ( 1.35 + 1 )
  • 0.45 : 2.35 = 0.19 meter, dus 19 centimeter.

Een wat technisch verhaal, maar voor hobbyfotografen (zoals ik) handig om te weten.

(In een set zitten vaak 3 filters, +1 +2 en +4 dioptrieën. Zo’n filter (of meerdere) schroef je voorop je lens. Een voordeliger alternatief voor een macrolens. (let wel op dat je de juiste objectiefdoorsnee weet, dit staat op de rand rondom het voorste lensglas en in de lensdop (bij mij 72 mm). Vaak 55 mm of 65 mm, hoe groter hoe duurder de filters)

23 opmerkingen:

Pauline Kick - beeldend kunstenaar zei

Hoop dat we nog veel foto,s gaan zien, een snoepje voor je oog,

groeten en succes verder, Pauline

faire un songe zei

Pfff.. dat klinkt zeker ingewikkeld... en dat ga je allemaal onthouden....;-) knap ..!
Maar je foto's worden wel steeds mooier.. en dat is wel leuk om te zien.
Als ik iets niet goed kan is het foto's maken.. vind dat echt moeilijk. Voor de website maak ik soms van 1 artikelen wel 20 foto's in de hoop dat er 1 of 2 mooie bij zitten, een soms dan heb ik mazzel dan zijn ze gewoon bij toeval goed gelukt..
Misschien is een cursus voor mij ook niet zo slecht.......!
Groetjes Hettty

Carla zei

Bij het lezen heb ben ik de weg al kwijt hahaha
Maar het lukt jou geweldig goed zo te zien.
Geweldig al die mooie foto's hoor!!

liefs Carla.

Karin zei

Als ik dit lees realiseer ik me dat ik echt zomaar wat op 't gevoel doe. Mag ik vragen welke C.anon jij hebt, ik "krijg" er nl ook een van de kerstman maar ben er nog niet helemaal uit.

lia zei

Oh Corine, maar zo te zien en te lezen gaat het je allemaal wel lukken.
En zo'n cursus had ik niet hoor. Deze is veel leerzamer, maar ja...

Leuke kinderkopjes (van je zus?)
Liefs Lia

Mirjam zei

Hoi Corine,
Jij hebt heel goed opgelet tijdens je cursus... Ik heb dezelfde camera las jij hebt, dus ik kan ook niet dichterbij komen dan 45 cm, wel eens geprobeerd maar dan blijft de camera scherpstellen en kun je niet afdrukken... Deze filters zijn dus ideaal... Ga er eens goed over nadenken...
Prachtige foto's heb je weer, die kindjes stralen echt...
Ik wens je een heel fijne dag,
Lieve groet,
Mirjam

ria zei

Das dus nog niet makkelijk...een goeie foto maken.Pfffttt daar komt veel bij kijken!!Maar je foto's zijn prachtig!!
Lieve groet Ria

Home and Lifestyle zei

Het technische deel kende ik niet maar vind ik absoluut interessant, want ik heb hetzelfde probleem. Als ik iets te dicht nader, blokkeert het toestel. Iets om te onthouden dus!! Erg leuk dat je zo enthousiast bent over de cursus, je hebt mooie foto's gemaakt!!

Lieve groet, Ingrid

Kom Achterom zei

Wat zijn ze mooi geworden!! ennuh jou cursus werkt bij mij heel verhelderend. Ik heb alleen een klein probleempje ik kan alles zo moeilijk onthouden! hihi
gister dacht ik de camera even mee te nemen naar het bos en toen stond ik daar en dacht oooohh ik weet niet meer waar hij nu op moet staan. Errug.
Macro fotografie vind ik super leuk. Wij hebben een macrolens dus niet zo moeilijk maar Marline heeft een ring ik ga haar dit laten lezen.
Super bedankt voor je uitleg hoor!
fijne dag
Yolanda

RUW MET STIJL zei

Leuk hoor om goed te weten hoe je mooie foto's kan en moet maken. Helaas zakt bij mij zulke informatie snel weg. Ik maak meestal foto's op gevoel. Gebruik wel verschillende instellingen op mijn camera. Momenteel ben ik bezig om een kleine cursus/workshop te maken voor basisschoolleerlingen. Erg leuk om te doen.
Ik geniet van je prachtige foto's. Ga zo door.
Ellen

It's me zei

Als ik het lees snap ik het al niet....pfffff....ik maak maar gewoon een foto hoor.....hihihi!!...liefs van mij...xxx...

Miss M zei

Oh, Corine, als ik dit lees met al die cijfertjes word ik al moe!
Maar, je foto's worden duidelijk steeds mooier, dus al die moeite wordt wel beloond!
Ik fotografeer op gevoel, maar ik weet dat het beter kan, dus ik moet ook op cursus ☺

Liefs, Marjolijn ♥

Anoniem zei

O lieve help wat een technisch verhaal!
Ik dacht dat ik ook een curcus wilde doen maarre....
ik denk dat ik nog maar even oversla! hahaha!
Maar aan jou is het goed besteed dus, want je foto,s zijn prachtig!!
Liefs Erika

Franse Lelie zei

Wat een goede info. Ik ga het zo nog eens lezen met mijn C.anon camera erbij. Ik heb wel al een telelens gekocht die ik heel veel gebruik, zeker buiten. Maar dit is wel een goede tip voor de close-ups. Succes ermee, lieve groet

Miranda zei

Leuk zo'n cursus waarbij je de mogelijkheden van je toestel leert kennen. Mijn verjaardagskado is inmiddels in huis, nu nog een cursus...

Fijne dag. Groeten, Miranda

Ans zei

Nou,dit is nog eens goede info,zeg.
En je foto's laten zien,dat je al aardig op weg bent.

Groetjes Ans

wonen met brocante zei

Wat een mooie foto's weer! Ik vind het ontzettend leuk dat je ons zo mee laat genieten met je fotocursus. Groetjes Peggy

Anoniem zei

Hoi Corinne,

Ik vind het heel knap van je dat je dit niet alleen kunt leren, maar dan ook nog kunt toepassen. Halverwege je verhaal was ik de draad al kwijt. Dus voor mij een eenvoudig toestel.
Maar ik geniet wel heel erg van je mooie fotot's.

Groet,
Gerry

Servies en Brocante zei

Anton snapt het allemaal wat je zegt..heb het even voor gelezen..hihi..

Colin zei

Wat leer jij veel op die cursus en kun je het geweldig toepassen. Tot aan het wiskundige deel (absoluut mijn zwakke kant) kon ik het volgen, daarna moet ik het nog maar eens 5x lezen, maar zover ben ik nog niet als beginneling. Groetjes, Colin

Gerreke zei

Ehh sorry, dit gaat me nog een beetje boven de pet. Komt omdat mijn lens nog niet op mijn camera past. Moet een tussenring kopen.

Anneke zei

Ik volg al een tijd je blog. Mijn complimenten voor je gezellige schrijfwijze. Ik ben helemaal weg van je gezellige huis. En ik hoop dat ik binnenkort ook weet hoe ik een blog kan maken en mijn huis ook kan laten zien.
Ik heb veel spullen van de Stamkamer en de Potstal (ook mijn lievelingswinkels)

bl.S zei

Hhahaah... rust dan heb je net mijn laatste blog van vandaag gemist, het is gedaan met mijn rust :) wat leuk dat je foto cursus doet, ik wil ook graag eens zo cursus doen lijkt me reuze intressant&leerzaam maar ja tijd hahah

fijn weekend