zondag 28 oktober 2012

grenzen

respecteren…

Verwachtingen die te hoog gespannen zijn, hulp die gezien wordt als bemoeizucht, onuitgesproken opgestapelde ergernissen, het gevoel hebben dat anderen zo makkelijk over je oordelen en/of je laten vallen, het invullen van andermans gedachten… In tijden van druk en stress kunnen kleine dingen ontaarden in groot verdriet.

Ooit zocht en kreeg ik professionele hulp om mezelf terug te vinden en mijn eigen ideeën, principes en waarden weer scherp in beeld te krijgen. Ik leerde toen ook dat het bij onenigheid niet het belangrijkst is wie er gelijk heeft, dat het er niet om gaat een winnaar te bepalen. Het leven  is geen machtsstrijd, maar dat het vooral van belang is dat je elkaar respecteert/waardeert om zijn/haar positieve kanten. Dan zijn er geen verliezers, alleen maar winnaars (met misschien op een enkel punt een andere mening). Voorwaarde is wel dat beide partijen respect en waardering tonen, van eenrichtingsverkeer kan geen sprake zijn.

Ik ben er sterker uit gekomen, ik probeer anderen weer positief te benaderen ondanks de nare ervaringen die ik eerder had. Ook heb ik mijn eigenwaarde en m’n grenzen weer helder voor ogen. Maar toch ben ik er nog niet, nu moet ik nog leren hoe ik de ander op een goede manier en op tijd aangeef dat de grens (bijna) bereikt is én hoe ik er dan zelf mee om moet gaan zodat de ontstane spanning niet al mijn energie opslurpt…


familie

In het onderhouden van relaties zit ik nu ik ouder word in een soort van spagaat, aan de ene kant ben ik milder geworden, aan de andere kant voel ik ook het duidelijke ‘tot-hier-en-niet-verder’.

Relaties onderhouden, we zijn er (meest onbewust) dagelijks mee bezig. Familie, vrienden, buren, collega’s, hoe ga je met ze om, hoe dichtbij laat je ze komen, wat wil je zelf voor de ander betekenen, wat heb je te bieden..

Ik hou niet van de íeder-voor-zich-mentaliteit, maar  ik heb, door schade en schande wijs geworden, wel geleerd dat er maar weinig zijn die (ook al begrijpen ze je soms niet)  achter je blijven staan, het gebeurt zelfs dat ze je loslaten terwijl ze zéggen dat ze je wel begrijpen. Dát begrijp ík dan weer niet!

Relaties onderhouden, er zou een werkwoord voor moeten zijn, want dat het niet vanzelf gaat is duidelijk, er moet aan gewerkt worden...

30 opmerkingen:

flowersandhome zei

Mooie post Corine en zo waar. Je hebt het heel mooi onder woorden gebracht. Naarmate je ouder wordt 'leer' je inderdaad met relaties omgaan en gaan je ogen ivm bepaalde relaties open. Dat kan vaak wel hard aankomen maar je leert er ook weer uit. Het gaat niet vanzelf, dat is waar, en bepaalde relaties komen ook nooit meer goed. Vaak moet je dan toch met die mensen blijven omgaan en dat is niet makkelijk. Relaties onderhouden, het is inderdaad een werkwoord.
Groetjes,
Marian

Els zei

Helaas kan ik ook meespreken over de gevoelens die je omschrijft in de eerste alinea. Relaties onderhouden is en blijft moeilijk, sommigen denken er te makkelijk over en
dan gebeurt het dat alles telkens slechts van 1 kant komt..Met dat soort mensen ben ik ook klaar!
De wereld is zo hard, soms TE hard, dan heb je elkaar juist nodig.
Lieve Corine, weet dat je niet alleen bent met je verdriet. Je hebt een prachtig gezin waar je hopelijk genoeg steun en liefde van krijgt om je beter te voelen!

Fijne zondag
Liefs Els

Homemade-Tanja zei

Zo waar Corine wat je schrijft en heel herkenbaar en zo op een moment dat ook ik even aan het worstelen ben met dit onderwerp.

Goed van je omschreven maar vooral opgeschreven.
Blijf dicht bij jezelf dat is het enige dat ik kan schrijven, je bent een mooi mens.

Ik herinner me dat ik tegen iemand heb gezegd, toen er werd gezegd: het is jouw schuld dat de relatie niet gaat: Vergeet nooit dat een relatie altijd tussen twee mensen is en dus is het de relatie van ons beide en niet van jou of mij'

Geniet van je zondag!

Liefs
Tanja

Blomkje en Wenje zei

Heel herkenbaar!

Ik wens je een fijne dag.

Groetjes, Pietrik

sabine zei

Heel herkenbaar, ook ik heb moeite mijn grenzen aan te geven. Ondanks alles wens ik je een fijne zondag. Liefs Sabine

hanneke zei

Hoi Corine,

Hoe mooi verwoord en hoe herkenbaar!
Trouw blijven aan jezelf is niet altijd makkelijk maar uiteindelijk voor jezelf het beste!

Lieve groet,
Hanneke

Hannekie zei

heel mooi corine..ik denk dat heel veel mensen zich hierin herkennen.
veel liefs hannie

Brabbels en Kiekjes zei

Zo zeg dit is zo goed op- en omschreven, iedereen krijgt regelmatig met dit dilemma te maken. Uiteindelijk kom je er altijd sterker uit. Kost alleen verdomd veel energie....

Wat een leuke foto trouwens! Ik gok jou gezin samen met 2 zussen en hun gezinnen???
Fijne zondag en knap gauw op meid.

Liefs,

Happy Living zei

scherp en raak gesproken!
chapeau!

geniet nu van je zondag ;-)

liefs, Debby

Pure & White zei

ha Corine,

helemaal waar, en voor heel veel mensen herkenbaar!

Relaties met wie dan ook, onderhouden gaat nooit vanzelf, iedereen neemt zichzelf en zijn/haar ervaringen altijd mee..
Probeer te focussen op wat je hebt en wat jezelf kunt veranderen, een ander veranderen kun en hoef je (gelukkig) niet..

Fijne zondag!

Liefs Dineke

Anneke zei

Lieve Corine
Ik was ontroerd toen ik je bericht las, vooral de eerste alinea greep mij erg aan. Wat is dat toch herkenbaar. Zelf zit ik nu in deze fase. Als ik me eenzaam voel en in de steek gelaten ga ik eten. Alsof dat iets oplost. Soms worden goede bedoelingen verkeerd begrepen. Ik merk dat ik blokkeer in gezelschap van mensen. Het "hoe erg ik het ook vind" vertrouwen is een beetje weg. En ik ben hard aan het werk om het vertrouwen in de mens terug te vinden.Ik wens je heel veel sterkte en wijsheid toe.
Een lieve groet Anneke.

It's me zei

Wowwww...een post naar mijn hart...zo herkenbaar......fijne zondag liefs Ria....ik dacht al ...waar blijf je nou op mijn blog ???...maar gelukkig heb je me weer gevonden...ook blog vriendschappen moet je onderhouden he??..hihih...liefs Ria...xxx..

Mayflower zei

Een mooie en herkenbare post Corine.
Wat heb je dit treffend onder woorden gebracht.
Mooie familiefoto.

Fijne zondag en liefs, Mea

lia zei

Zo herkenbaar, en relaties in welke vorm dan ook. Er moet van twee kanten energie in gestoken worden. Jammer dat het soms altijd van een kant moet komen.
Maar door de jaren heen, gaat het mij wel steeds makkelijker af.

En wat lijken jullie zussen toch op elkaar.

Fijne zondag
Liefs Lia

'Inga' zei

Wijze woorden en heel herkenbaar! Als ik wel eens gefrustreerd, onbegrepen en boos roep;'je moet het zien zoals het is en niet zolas je het wilt zien' dan is dit precies wat ik bedoel!

Communicatie...

Fijne zondag nog!

Jet zei

Wat een mooi blogje heb je geschreven en zó herkenbaar!
Je wordt soms eerst ongelofelijk op je hart getrapt en door elkaar geschud voordat je er achter komt wát je grenzen nu eigenlijk zijn en als je die leert ontdekken is het nog niet makkelijk maar je gaat het steeds beter herkennen! Pfft, het valt niet mee hè, om goed voor onszelf te zorgen...? ;-)

Kom Achterom zei

Ja daar zou zeker een werkwoord voor moeten worden gezocht!
We zijn er allemaal op onze eigen wijze mee bezig en worden er dagelijks mee geconfronteerd.
Het blijft een lastige afweging kies je voor jezelf of ga je over je grens om een ander tevreden te houden.
Nou ja gelukkig herkennen we dit allemaal zijn we toch niet zo anders hé!
Fijne avond en laten we er maar wat moois van maken
Yolanda

Pauline Kick - beeldend kunstenaar zei

Dag Corine,

Het is soms al moeilijk om dicht bij jezelf te blijven, en dan nog eens de relatie met de ander, dat kan soms dubbel moeilijk zijn, zo herkenbaar.

liee groet Pauline

Ans zei

Heel mooi geschreven,Corine.
Recht uit het hart.

Mooie foto ook.

Groetjes Ans

Merlie zei

Ja Corine herkenbaar, het is waar we iedere dag mee bezig zijn, in deze drukke, ieder voor zich en hectische tijd. Maar probeer vooral eerlijk te blijven, naar jezelf en anderen, gewoon jezelf te zijn en te genieten van de kleine dingen om je heen,
groetjes Anke

Jeanette zei

Een waarheid als een koe.... Heel herkenbaar, ik ben ook veel geneigd heel veel te geven terwijl de tegenpartij dat niet of minder doet. Dat zorgt vaak voor wrijvingen cq. frustraties, ik heb daar heel vaak moeite mee. Dat moet ik nog leren, wellicht als ik ouder wordt :-).Bij jou gaat dat helemaal goed komen.

Groet,
Jeanette

Lynda zei

en als je dan denkt dat je DE manier gevonden hebt......werkt het bij een ander weer heel anders!!:)

Het blijft lastig....er is een groot verschil tussen gelijk hebben en je gelijk moeten halen....maar om je daar dan maar bij neer te leggen is MOEILIJK!!!! Onrecht is niet iets waar je makkelijk overheen stapt...maar je MOET....prioriteiten stellen en elke dag leren....ennnnn...dicht bij jezelf blijven,.......zo goed en zo kwaad als het maar kan!!!

Liefs,
Lynda

Anita zei

Lieve Corine, al wandelend over je levenspad leer je ongevraagd wijze lessen. Hoe ze in de praktijk te brengen is een tweede. Er zijn verschillende soorten relaties waarmee je te maken krijgt. Persoonlijk heb ik niet zo veel moeite om ze te onderhouden. Wél ben ik wat selectiever geworden. Hoeveel "geef" je de een, hoeveel de ander. Het kost tijd en energie om alles goed te willen doen. En wat is goed ?! Bewaak en herken je eigen grenzen voordat je er overheen gaat en vooral blijf dichtbij jezelf. Ik heb de illusie laten varen dat je mensen kunt veranderen. Soms verwachten we teveel en raken we teleurgesteld. Relaties onderhouden is altijd tweerichtingsverkeer en als dat er niet is moet je je afvragen of je daar nog je kostbare energie in wilt steken. Daarnaast blijft communicatie een belangrijke factor en ook het luisteren waar ik vorige week in een blogpost aandacht aan besteedde ... Relaties onderhouden lijkt zo eenvoudig maar het blijft iets waar je continue aan moet blijven werken.
Een hele fijne avond meis X Groetjezz lfs mij

Franse Lelie zei

Herkenbaar voor ons allemaal en ook voor mij. Dank je voor deze post. Lieve groet

Colin zei

Een koude-rillingen-blogje! Heb tijdens mijn jungletour geleerd mezelf staande te houden zelfs als het me heel moeilijk gemaakt wordt. Daardoor misschien ook wel harder geworden en lijkt het alsof ik makkelijker keuzes maak onder het mom van dat dingen / mensen me niet alleen energie moeten kosten maar ook moeten geven.

Maar in sommige relaties blijft dat lastig, heel lastig! Het blijft hard werken.

Dikke knuf voor jou!

Home and Lifestyle zei

Je woorden zijn denk ik voor velen herkenbaar, Corine. Bij de één krijg je veel terug voor wat je geeft, een ander lijkt niet te willen zien wie je daadwerkelijk bent en wat je daadwerkelijk doet, hetgeen teleurstellingen kan veroorzaken. Ik blijf het moeilijk vinden hoor, maar ik hou mij voor vooral te investeren in mensen om mij heen waarbij het twee- richtings-verkeer is en van wie je het gevoel hebt of weet dat ze om je geven. Maar zelfs dat is geen garantie. Toch blijft liefde geven en liefde krijgen de moeite waard, al is de weg er naar toe soms moeizaam en zwaar.

Een fijne week, Corine! Lieve groet, Ingrid

MARIANNE zei

Mooie post en inderdaad heel herkenbaar!
Daar wordt in het dagelijkse leven heel wat mee geworsteld...maar merk zelf naarmate de jaren verstrijken...dat ik meer leer te relativeren...en dat ik i.p.v. boos, wel verdrietig kan zijn van de teleurstellingen, die er op je pad komen.
Denk steeds vaker aan wat mijn moeder vroeger altijd zei..."doe wel, en zie niet om" ik moet het soms wel veel herhalen voor me zelf, maar het helpt me zeker, om toch mezelf te (willen) blijven...en niet te worden zoals diegenen waardoor je (soms) erg gekwets wordt!

Fijne dag, en groetjes!
Marianne.

Marjonel M zei

Inderdaad wat de meesten al zeggen heel herkenbaar, we leven helaas in een ike ike wereld, dat zie je ook in de directe omgeving er moet meer geluisterd worden en niet gelijk een mening en oordeel klaar hebben...Iedereen heeft zo zijn gewoontes respecteer elkaar.
Maar als je eindeloos ergens energie in moet stoppen en je krijgt niks terug dan moet je je zelf beschermen.

Lieve groet, Marjonel

Mirjam zei

Hoi Corine,
Zo... deze komt even binnen zeg. Ik heb het gelezen en daarna je blog weer even weggeklikt.. Maar de zinnen in je eerste alinea bleven in mijn hoofd zitten. Dit is dus iets waar ik echt even over moest nadenken. Ik heb zolang gedacht dat ik de enige was die zo in elkaar stak, gewoon omdat ik er nooit met iemand over sprak. Inmiddels heb ik wel geleerd dat ik mezelf moet blijven en me niet teveel van anderen aan moet trekken, maar soms overkomen dit soort gevoelens me nog steeds en ze doen nog steeds pijn... Okee, ben inmiddels veel ouder en wijzer geworden en ik weet nu, niet iedereen hoeft me aardig te vinden want ik hoef ook niet iedereen aardig te vinden... maar ik heb soms nog steeds moeite om de juiste balans te vinden...
En het op de juiste manier onderhouden van relaties wordt daar ook niet makkelijker door... Ik blijf leren en groeien, maar vind het nog steeds zo nu en dan heel erg moeilijk...
Lieve groet,
Mirjam

wilma zei

Mooi beschreven.Soms valt het erg tegen met relaties.Kan er op dit moment super slecht tegen.Het lijkt wel of er steeds minder begrip is en er wordt erg slecht geluisterd.
Dit stukje van jou ga ik de komende tijd even vaker doorlezen. Het doet me goed.
Bedankt
Groet, Wilma