maandag 26 augustus 2013

gehavend

maar puur…

Dat wat wij al die jaren al dachten, maar waar de geconsulteerde artsen altijd vaag over deden, heeft de internist die ik onlangs bezocht nu toch bevestigd: mijn extreme moeheid valt onder het kopje CVS/ME. Niet dat ik er veel mee opschiet dat het nu een naam heeft, want afdoende behandelmethoden zijn er niet. Ik moet vooral heel serieus (voor zover ik dat nog niet deed) nadenken waar ik wel of niet energie in wil steken, want de voorraad is absoluut beperkt.

pop

Vooralsnog is het zo dat ik eerst moet zien dat ik weer op een zeker 0-punt moet komen, want ik zat de laatste tijd wel heel diep in de min. En dat uit zich dan in rare (best beangstigende) dingen, zo wist ik een aantal weken terug bijvoorbeeld opeens niet meer met welke knoppen van de afstandsbediening de tv aan moest..
Duidelijk is dus wel dat ik voorlopig heel rustig aan moet doen, mijn werk doe ik i.p.v. in 2 nu in 3 dagen, verder zal ik gewoon lekker veel THUIS zijn.

gehavend

Er zijn maar weinig mensen die iets begrijpen van chronische vermoeidheid en dus kijken ze raar op als ze me zien hardlopen.. maar het is juist van groot belang dat ik mijn lichamelijke conditie zoveel mogelijk op peil houd om verdere fysieke klachten te voorkomen. Bovendien: het heet wel hardlopen, maar in werkelijkheid ligt mijn tempo zo laag dat het de naam nauwelijks verdient ;-))

Iets anders:
De inrichting van ons huis is over het algemeen stoer en sober (stober) te noemen, in onze stijl is weinig ruimte voor prullaria. Gert keek dan ook heel vreemd op toen ik op een brocantemarkt in Frankrijk afgelopen zomer een soort van verliefd werd op een aftands poppenlijf. Hij zag er niks in en dat snapte ik volledig.. maar ik kreeg het ding niet uit mijn hoofd, dus toen we weer in de auto zaten en al bijna het stadje uitreden parkeerde hij toch nog snel vlakbij de ‘poppenkraam’ en haalde hij heel lief alsnog het gehavende geval voor me op!!! Ik kan het niet echt uitleggen, maar ergens deed dat gehavende poppenlijf me iets. Ondanks de beschadigingen gaat er ook iets puurs vanuit.. Het past wel bij de manier waarop ik probeer te kijken naar de medemens, ook de door het leven getekende mens heeft vaak een pure kant al is die door de omstandigheden soms wat dieper weggezakt..

plank

Het lijf heeft een mooi plekje gekregen in de vitrinekast, waar sinds kort (we blijven in de poppenwereld) ook het porseleinen serviesje staat waar ikzelf zo’n 40 jaar geleden mee speelde :-)

poppenserviesje

Ik wist niet dat het nog bestond! Maar volgens mijn moeder waren mijn 3 (jongere) zusjes en ik er heel zuinig op. Ik heb normaal gesproken niks met gedecoreerde serviezen, maar dit setje heeft net als de gehavende pop een ereplaats gekregen op de bovenste plank van de vitrinekast.

plank

Deze nieuwe oude aanwinsten passen perfect bij de zilveren rammelaars die mijn dochters van oma van vaderskant kregen bij hun geboorte. Zo langzamerhand kunnen we onze vitrinekast eigenlijk beter onze ‘verhalenkast’ noemen :-)

34 opmerkingen:

G-STYLE zei

Mooi zo'n 'verhalenkast' , dat geeft je interieur nou net dat persoonlijk tintje nog even extra mee.

Je moeheid lijkt me heel erg vervelend , juist omdat je in je hoofd zoveel wilt. Grenzen aangeven lijkt me daarin lastig en zal moeten maar is niet altijd iets waar je zin aan hebt, lijkt me ....

Ik kan me voorstellen dat je voor het poppenlijfje viel, vind het ook erg mooi en puur ...

Hartelijke groet Gea

sandra zei

Sterkte met je draai vinden in hoe je de dingen moet verdelen...
ik snap je man wel een klein beetje..;) Ik zie ook weinig in de pop...haha!
Maar het plaatje in de kast zo is een mooi geheel, ik vind de rammelaars er prachtig hangen!
Groetjes Sandra

Kaatje Kip zei

Hoi Corina, Ik kijk altijd graag mee met jouw foto's en lees ook regelmatig mee. Meestal plaats ik geen reactie, maar nu ik las dat je CVS/ME hebt, moest ik meteen aan het verhaal van "spaarcentje" denken. Haar verhalen volg ik ook altijd, zij heeft o.a. een blog over haar CVS/ME "Wel en Wee met M.E." Zij is nu een jaar bezig met Gupta en krabbelt langzaam maar zeker weer op, na jaren grotendeels op de bank gebivakkeerd te hebben. Misschien kun je haar verhaal eens lezen en kun je er kracht uit putten en wellicht kun je contact met haar opnemen over de behandelwijze. Hier is haar blogadres http://wel-en-wee-met-me.blogspot.nl Ik hoop dat je er wat mee kunt en in elk geval heel veel sterkte de komende tijd.
groet Conny

Kom Achterom zei

Mooi stel zo zeg in jou kast!
Ondanks dat er niets aan veranderd is het toch wel heel fijn om te weten wat je nu precies hebt. Op 1 of andere manier wordt dat beter door de buitenwereld geaccepteerd. Hopelijk vind je snel je ritme weer terug.
fijne dag
Yolanda

Jet zei

Wat goed van je dat je, ondanks je diepe vermoeidheid toch nog blijft hardlopen, dat is inderdaad zó belangrijk! Neem de komende tijd inderdaad maar rust om bij te komen, om weer stabiel te worden zodat je niet vanuit je reserves al je energie moet halen. En kijk maar veel naar je mooie popje, ze raakt je ziel hè? Sterkte voor je en een dikke knuf!

Room Seventeen zei

Sterkte Corine, het is zo ellendig als je lijf het laat afweten......ik hoop dat je weer een beetje de balans kunt vinden. Je aankoop vind ik prachtig symbolisch, toen ik de foto zag en de eerste regel van je logje las wist ik meteen wat je bedoelde...

Pure & White zei

Ik kan me helemaal voorstellen wat je in de pop zag..misschien een stukje herkenning zoals je je soms voelt?
Je hebt helemaal gelijk, iedereen is waardevol, het is mooi als je zo naar anderen kunt kijken!
Probeer het ook met jezelf hoor, van wat ik van je kan zien dmv je blog ben je een prachtig mens!
Lieve groet!

Dineke

Huiz&zo zei

Helaas ben ik ook bekend met chronische moeheid. Ik heb een chronische darmziekte waardoor mijn energiepeil veel lager is dan normaal. En ik moet zeggen dat ik dit het moeilijkste te accepteren vind van heel de ziekte. Je krijgt met een hoop onbegrip te maken, en daar is de ene keer makkelijker mee om te gaan als de andere. Sterkte in ieder geval! Je pop staat heel leuk! Leuk van die dingetjes waar een verhaal achter zit.

Groetjes,
Arianne

Janny zei

Ja, dat lijkt me ook moeilijk. Zeker het onbegrip dat je tegenkomt. Probeer je er maar niets van aan te trekken, de mensen weten immers niet beter.
Ik hoop toch dat er ergens iets bestaat dat je klachten een beetje minder kan maken. Blijf alert; er wordt elke dag wel weer iets ontdekt/uitgevonden op medisch gebied.
Ik vind je serviesje zo ontroerend. En goed dat je ook plaats maakt voor dingen die misschien iets minder in je stijl passen maar waar een emotionele waarde aanzit. Dat maakt een interieur nu juist zo persoonlijk, vind ik.
Janny

Des guirlandes zei

Ha Corine, ik vind je gehavende pop echt geweldig. Leuk zo in je kast met het serviesje en de rammelaartjes. Het zijn overigens prachtige foto's die je ervan gemaakt heb.
Groeten,
Barry

Happy Living zei

ik vind hem/haar geweldig! ik zie ik zie wat jij ziet ;-)

chronische vermoeidheid is heel erg vervelend. en idd loop je vaak tegen onbegrip aan vanuit je omgeving.

maar voor jezelf is het helemaal lastig, vooral als je nogal perfectionistisch bent aangelegd. Ik weet er helaas veel van ;-)

sterkte en geniet zoveel mogelijk van de dingen die je wél doet en kan. en onthoud; morgen is er wéér een dag!

Liefs,
Debby

Mirjam zei

Hoi Corine,
Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het voor jezelf al is om aan te geven wanneer je moet stoppen. Meestal gaat iets erg lekker en dan in ene ben je je eigen grenzen voorbijgeschoten. Bij mij eindigt dat dan in pijn in nek en hoofd. Vermoeidheid is bij mij ook iets waar op dit moment naar gekeken wordt. Echt niet zo ernstig en vervelend als bij jou, maar toch wel lastig genoeg om te laten onderzoeken.
Je gehavende pop vind ik heel mooi en ik snap wat je ermee bedoelt. Ze staat goed op de plank bij je kleine poppenserviesje... Spullen om te koesteren.
Ik wens je een mooie nieuwe week,
Lieve groet,
Mirjam

Home and Lifestyle zei

Voor mensen die de ziekte niet hebben of niet van dichtbij meemaken, is het denk ik bijna onmogelijk om zich in jou te verplaatsen...ze hebben vaak half niet door welke consequenties deze ziekte voor je heeft. En daardoor ontstaan al die vooroordelen. In plaats dat ze je eerst vragen hoe het zit, wordt er al snel een oordeel gevormd.

Hoe lastig ook, je kunt je energie maar beter aan jezelf besteden. Best moeilijk om een belans te zoeken in wat je wel en niet wil doen, vaak vind je zoveel leuk dat je deze keus het liefst helemaal niet zou willen maken.

Lief dat Gert toch nog gestopt is, ik weet niet of mijn vriendje dat gedaan zou hebben ;-).

Sterkte Corine! Lieve groet, Ingrid

All Seasons zei

Mooi je ' verhalenkast'.
Kan me wel iets bij voorstelen dat je voor het prachtige lijfje viel. Misschien een stukje herkenning? Mensen zijn mooi zoals ze zijn, schoonheid zit van binnen en niet aan de buitenkant, eerlijkheid en oprecht..

Ik hoop dat je jezelf kan vinden hoe om te gaan met de chronische vermoeidheid. Zal heel moeilijk zijn, maar geef het de tijd, en wat de buitenwereld daar van denk, probeer het naast je neer te leggen. Mensen hebben al gauw een oordeel klaar, terwijl men niet eens iets weet over hoe jij je voelt. Geniet van alles om je heen, van de kleine en mooie dingen
Ik wens je een hele goede week toe

Lieve groet,
Patricia


quilting Jeannet zei

Ja joh, en zo heeft iedereen zijn pakketje te dragen, daar kom ik wel steeds meer en meer achter naarmate ik ouder wordt, alles lijkt geweldig van de buitenkant, denken ze hier bij mij ook in mijn geweldige huis met megatuin, maar overal zit een verhaal achter, en vaak niet het meest fijne verhaal. Ik heb dus ook geleerd om verder te kijken dan de tuinpoort. Sterkte er mee.

Jolanda zei

Hoi,

Wat een leuke spullen!!

Fijne week lieve groet,

Jolanda

Ans van Ispelen zei

Erg mooie spulletjes in je verhalenkast.
En lastig zeg,de chronische vermoeidheid,die nu een naam heeft.
Heel gedoceerd leven is dan inderdaad noodzakelijk.

Groetjes Ans

Mooi Homestyling zei

Oh Corine wat dubbel; blij dat je erkenning krijgt voor de moeheid die jou al jaren 'kliert' , maar dat er nu niet iets voor is is helemaal vervelend! Hopelijk lukt het je met deze zonnestralen en het minder werken snel op het 0 punt te komen. Sterkte!
En je aanwinst is we toepasselijk in deze, temeer omdat jullie die vakantie ook eerder hebben af gebroken door je moeheid.
Lieve groet
Karin

Colin zei

Lieve Corine; je wist het zelf al maar nu is het bevestigd en dat is met CVS al heel wat! Doe je ding, pak je rust, blijf lopen en geniet van Thuis en zo krijg je hopelijk als eerste je reserve energiezak weer een beetje bijgevuld om daarna je energielevel beetje bij beetje weer stabiel te krijgen.

Ik vind je pop geweldig, zou hier ook prima symbool kunnen staan voor de bouwval:)

detuinkamer zei

Hoi Corine,

Bedankt voor je kaaartje en wat vervelend dat je op dit moment weer zo moe bent....hoop dat er weer een betere periode voor je aanbreekt.

Liefs karin

Bonjade zei

Goh ik keek idd echt even raar op toen ik dit popje voorbij zag komen onder jouw naam....;)
Zie nu verrassend dus......;)

Vind je verhaal erg indrukwekkend.
De 'getekende' mens zoals jij het noemt vind ik altijd meer mens.
Daar kan ik ook veel beter mee.

Ik hoop dat je in ieder geval snel weer op nul komt en dan weer omhoog want wat je nu schetst moet idd angstig zijn.....

Lekker rustig dus, veel bloggen maar. Win win situatie ;)

Fijne avond

Liefs

Bonjade zei

Oh ja vind je pop natuurlijk GAAF!
Ik houd er van!
Maar dat wist je vast wel ;)

Marjonel M zei

Ik hoop dat je het zelf een plekje kunt geven.

Heel mooi je poppenlijfje.
Liefs, Marjonel

Thuis bij Tjits zei

Zo naar die vermoeidheid.. pas goed op jezelf en doe wat goed voor je voelt..
Je gehavende pop vind ik geweldig, ook je verhaal erbij.. helemaal mee eens!

lieve groet, Tjits

Nieneke zei

Mooi symbolisch popje. Ik ben gek op zo' n verhalenkast / plank. Ik hoop dat je snel weer wat meer energie gaat krijgen. Het lijkt me wel heel fijn dat er nu een naam voor is. ( hoewel je dit vast al wel vermoedde) Je bent al jaren gewend om met je vermoeidheid te " dealen" en ik vind het heel knap hoe je dit al doet. Hopelijk helpt dit ook in je eigen acceptatie en vooral in die van anderen. Want ook al vind iedereen dat je je niks aan moeten trekken van de mening van anderen., ik kan me zo verstellen dat dit toch regelmatig steekt.
Liefs, Nieneke

erika zei

Poeh toch een indrukwekkend verhaal hoor je chronische vermoeidheidsziekte........hoop toch zo dat je het een plekje kunt geven en blijf vooral lekker je eigen "ding" doen wat een ander daar ook van vindt!

Mooi verhaal over je gehavende pop en ik snap best dat je er voor viel . Hij staat daar prachtig tussen de andere verhalen spulletjes.

Liefs Erika

Tanja zei

Ik vind je poppenlijf zo mooi, juist omdat het gehavend is en niet compleet, gewoon niet perfect maar wel mooi op zijn eigen manier.

Ik wens je sterkte om de dingen een handvat te geven en je eigen manier te vinden om er mee om te gaan.

En wat andere zeggen ach joh, ze weten niet beter en gaan ook alleen maar af op wat ze zien. Dat is jammer......

Liefs
Tanja

'Inga' zei

Dus je bent officieel veroordeeld...
Het verandert idd niets aan je energie-peil en ook niet hoe je er mee om moet gaan want dat wist je eigenlijk al...ik hoop dat je snel weer boven-nul komt...
Leuk zo'n kast met verhalen; mijn -kleine thee-kastje noem ik rariteiten kabinet!

Sterkte deze week!

Claudia zei

Ben gek op spullen met verhalen, van je huis een thuis maken....

Een thuis wat je heel hard nodig hebt om aan te sterken.

basiclabelsweden zei

Sterkte: alleen jij weet hoe je, je voelt en als dat niet goed is dan is dat flink balen: Krammmmm

Dorine zei

Mooi en symbolisch je verhalenkast..... en heel veel sterkte in het vinden van de balans.
Groetjes, Dorine

Alie zei

Misschien doet het je wel een beetje aan je zelf denken, vooral omdat je niet lekker in je vel zit. Lijkt me heel moeilijk om altijd maar aan anderen uit te moeten leggen, dat je gewoon niet kan. Ik heb jaren geleden een periode gehad, waarin ik ook niets meer kon. Het was eigenlijk een burnout, maar lichamelijk kon ik ook niets meer. Voor je zelf is dat al heel moeilijk, maar als anderen dat dan ook nog niet begrijpen (ja, ik heb ook wel eens geen zin, zeiden ze dan), wordt het nog moeilijker. Hou je taai en geniet van de mensen die het wel begrijpen!

THORNWOODS AT HOME zei

Gelukkig Corine een voordeel van ouder worden vind ik dat het me minder kan schelen wat andere mensen er van vinden. Je moet maar denken en ander kan niet voelen hoe je je voelt. Volg je eigen gevoel, dat is mooi.

Wel heel lief van Gert toch, om dan toch te stoppen bij het kraampje.

Liefs Monique

Judith zei

O, ik lees hier nu dat de uitslag van de onderzoeken al bekend zijn...
Ik heb weer andere gezondheidsklachten dan jij, maar ook bij mij ziet niemand iets aan me dus tja... onbegrip blijft er altijd! Gewoon dichtbij jezelf blijven, that's all we can do!!!

Sterkte ermee, dikke X