woensdag 3 mei 2017

molens

in soorten en maten..

Elke week nam ik me voor weer eens een blogpost te typen, maar het kwam er nooit van.

IMG_2615 (Franse sferen in Domburg)

Er gebeurt hier genoeg, maar het zijn allemaal niet van die lekkere wegleesverhaaltjes en van mooie bijpassende foto’s is al helemaal geen sprake.
De afgelopen 10 maanden waren hectisch en spannend. Waar ik eerder vertelde dat mijn jongste in september succesvol was geopereerd moest ze in december nogmaals met spoed onder het mes, het schoon na de eerste operatie bleek tóch niet helemaal schoon te zijn..
Maandenlang werden haar vragen en klachten weggewuifd, vanachter hun buro of zelfs door de telefoon dachten de medici te kunnen zien dat het heus allemaal goed was. Totdat er na lang zeuren uiteindelijk toch een (inwendig) onderzoek plaats vond .. een tweede spoedbehandeling volgde..   Broodmager en flink overspannen hoorde ze eind januari dat het nu toch echt goed was. Met behulp van een coach heeft Janiek de ellende en onzekerheid redelijk kunnen verwerken en behalve dat ze best weer wat vet op de botten mag krijgen gaat het goed met haar.

IMG_2635

Al een poos ging het ook niet helemaal lekker met Gert z’n moeder, wat er precies was konden we niet zeggen, maar we hadden er geen goed gevoel over. Dus doken we met haar de medische molen in,  diagnose: een combinatie van dementievormen (met een a-typisch verloop..jaja). En al zegt ze zelf dat er behalve dat ze nu en dan wat vergeet, niets aan de hand is, er komt nu van alles aan het licht wat niet goed gaat.

Dus hup, van de medische molen rollen we zo door naar de mallemolen van hulpaanvragen enzo.. Dat regelwerk (gas af laten sluiten, warme maaltijden en thuiszorg regelen en een casemanager aanvragen) ligt me wel, het kost me veel energie, maar het geeft ook voldoening als het binnen de kortste keren allemaal goed geregeld is.

IMG_2646

 IMG_2663 (zonsondergang bij KNRM West-Kapelle)

Maar opeens zijn we ook mantelzorgers!  En ik zeg het maar eerlijk, ik ben geen type voor de zorg. Ik hou niet van gemiep en gezeur en al helemaal niet van gedoe.  Ik ben van het afspraken maken (en nakomen!), helaas werkt het niet zo bij dementerenden.  De afgelopen jaren maakte schoonma al een paar keer een afspraak  bij een specialist in het ziekenhuis omdat ze dacht dat ze er weer eens heen moest. Dat was niet terecht, dus ik heb die afspraken telkens gecanceld en met haar afgesproken dat ze mij belt als ze naar de specialist wil, dan kan ik de afspraak maken (meestal niet dus, want ze is op verschillende vlakken uitbehandeld).  Vorige week kwam er weer een afspraakbevestiging binnen, ik bellen.. heeft ze toch weer zelf gebeld voor een afspraak.. grrr!!!

Nu geef ik haar van de zorginstanties geen telefoonnummers meer en we strepen ze door overal waar we telefoonnummers zien staan (telefoonlijsten, afsprakenkaarten en oude ziekenhuisbrieven). Maar om de paar dagen vraagt ze wat het nummer is van de buurtzorg of van de maaltijdenservice en telkens zeg ik dat ík de contactpersoon ben dus als er iets is dat ík dan bel.. ó ja..

Gelukkig zijn er mensen die wél met hart en ziel voor de zorg kiezen , zoals de thuiszorgzuster die voor een intakegesprek langskwam (ik zat erbij en keek ernaar) al dacht zij in eerste instantie dat het allemaal nog prima ging met schoonma. Dat zelfs zo’n doorgewinterde zuster op het verkeerde been gezet wordt.. maar uiteindelijk lukte het schoonma niet om de schone schijn op te houden en verviel ze in verwarde verhalen en onduidelijkheden. Daardoor bleek de hulpvraag echt niet onredelijk.
 
Vanmorgen belde er iemand van het dementienetwerk met een uitnodiging voor een bijeenkomst waarin gesproken wordt over dat wat er bij komt kijken als je mantelzorger bent van een dementerende en welke mogelijkheden van hulp er zijn. Heel fijn! Want het is ook nog eens zo dat Gert geen broers of zussen heeft, dus we doen dit met z’n tweeën en ik vind dit echt niet te doen ;-(

IMG_2701 (Veere, maar dan niet het geijkte plaatje)

Nou.. wat heb ik gezegd.. eigenlijk is al dit gedoe (over medische molens en mallemolens) helemaal niet blogwaardig! Toch laat ik het nu maar staan, ter compensatie zet ik er een paar foto’s (met windmolens) tussen van onze minitrip naar Domburg van een maand geleden. Ook zoiets!

Gert ging als klein jongetje met z’n ouders jaren in de zomervakantie naar Walcheren, Zeeland. Zijn moeder heeft er vaak (vage) verhalen over, dus we namen haar (nu het nog kan) op de vrijdag van haar 82e verjaardag mee naar Domburg. Vooraf vond ze het leuk maar vooral reuze spannend, logisch want het is een hele reis en 2 dagen niet in je eigen bed slapen is ook best een ding. Toch wilde ze graag mee zei ze.
We hadden prachtig weer, we zaten op terrasjes en op bankjes en we drentelden over het ebstrand, we zochten plaatsen op waar ze vroeger geweest is (maar waarvan ze ter plekke zei dat ze daar echt nooit nooit eerder was), mooier kon het niet zijn. En toch kon er geen lachje af, ze mopperde over alles. Tijdens haar middagdutje en na het avondeten als zij ging liggen namen wij het ervan en renden we richting strand.. waar we volop genoten en het gemopper van ons af lieten glijden. Al met al hadden wij toch een heerlijk weekend, maar dit was voor haar duidelijk geen succes.

IMG_4590 (Moeder en zoon)

Op zondagmiddag brachten we haar thuis en dronken we nog een kop thee op haar balkon, ze had GENOTEN! Stomverbaasd keken we elkaar aan.. Nou gelukkig maar.. en toch doen we dit niet nog eens Winking smile

19 opmerkingen:

Tanja zei

Ach Corine, je post over je schoonmoeder is een er eentje vol van herkenning, het is een getob en zwaar. toen bij mijn moeder eindelijk werd ontdekt dat zij Lewy Body had was ik zo blij maar nog meer toen na twee zware jaren mantelzorgen, zij werd opgenomen. Een opluchting was het en is het nog steeds. Ik kan je alleen maar zeggen pas goed op jezelf en Gert want je wordt meegezogen in de zorg. Het kost je heel veel energie. Vorig jaar juli kwam ik na alles met een burn-out thuis te zitten.

Ik wens jullie heel veel sterkte met het zorgen.

Fijn om te lezen dat het met je dochter de goede kant opgaat. Dat is iets wat een grote zorg zal zijn geweest maar je nog steeds best bezighoudt.

Groetjes
Tanja

Anoniem zei

Heftige tijden bij jullie..
Sterkte!

Groetjes Petra(nell)

lia zei

Gelukkig waren wij toen met mijn moeder nog met z'n vieren. Want dat scheelt echt enorm. Mijn zus doet nu zoiets voor de man van mijn overleden zus, en als ik dat ook hoor...
Blijf ook aan jezelf denken hoor!!

Dikke knuffel, en mail je snel.

Coby Breitner zei

Leuk dacht ik een post van Corine, ga er lekker voor zitten. Maar jee dat is allemaal niet makkelijk en toch heb je het mooi op papier gezet en slaan jullie je er doorheen.
Hoop dat er ook momenten van genieten zullen zijn de komende tijd en lekker de tuin in, het zonnetje zal je goed doen en zeker ook voor Janiek. Hou je taai meis.
Groetjes Coby (cbcosycot IG)

de tuinkamer zei

Tjonge jonge jullie krijgen het wel weer voor de kiezen.
En wat een zorg brengt het allemaal met zich mee...pas je wel op jezelf corine.

Villa Zeezicht zei

Jee Corine, wat gebeurt er VEEL bij jullie!! Allemaal dingen des levens, maar als ze zo in korte tijd op je dak vallen dan is dat wel heel heftig.. je kunt en mag ze echt niet bagatelliseren! Natuurlijk vind ik het wel heel leuk om te lezen dat jullie even in 'mijn' dorp verbleven ;o) En erg bijzonder dat Schoonma het uiteindelijk toch als fijn ervaren heeft. Gelukkig konden jullie er ook van genieten!
De zorg voor je kind is van een heel andere orde dan de zorg voor een dementerend familielid. Hopelijk lukt het om met de juiste hulptroepen je eigen grenzen te bewaken, zwaar omdat jullie er alleen voor staan.. Dikke knuffel en heel veel sterkte hoor! Lieve groet!!

G-STYLE zei

Sinds een aantal maanden werkend bij de Buurtzorg, zie ik hoe zwaar de zorg voor mantelzorgers kan zijn. Vooral als het gaat om een dementerende vader of moeder. Dat is zwaar en heel belastend, zelfs als je met meer mensen bent. Veel sterkte hiermee en ik hoop dat er goede begeleiding en een passende oplossing komt.

En wat een zorgen ook om je dochter. Dan denk je dat het na een zware tijd achter de rug is maar komt er weer zo'n periode. Gelukkig dat ze zelf zo aangedrongen heeft en nu alles schoon is. Maar kan me voorstellen dat het vertrouwen in haar lijf wel een knauw heeft gekregen.

Nou, ik wens jullie vanaf nu toch betere tijden met meer ontspanning.

Hartelijke groet Gea

It's me zei

Oww lieve Corine...dit is heftig en zwaar.....fijn dat het met je dochter eindelijk beter gaat!...en ja het is zwaar mantelzorger ...ik weet er alles van....maar had die tijd ook niet willen missen ...wat mij opvalt.....het is nu bijna 6 jaar geleden dat mijn moeder overleed....dat er nu zoveel gesproken word over dementie en mantelzorg.....in mijn tijd had ik echt het gevoel dat ik er alleen voor stond....en dat ruim 22 jaar lang....raar hoor......maar vind het superfijn dat het nu zo bespreekbaar is allemaal...sterkte meis pas goed op jezelf....liefs knuffel Ria x ❤️

Judith zei

Jullie zitten echt in tropenjaren, waarbij het ene nog niet voorbij is en het andere zich alweer aankondigt... Ik wens jullie veel kracht en wijsheid toe ❤

van alles wat in huis en tuin. zei

Jeetje...wat een verhaal Corine maar....dat mag er ook zijn hoor! Het leven is niet altijd makkelijk!
En soms gebeurt er veel in korte tijd zoals bij jullie!
Gelukkig heb ik de ervaring van een ernstige ziekte van een kind niet gehad maar je kind zo ziek zien doet heel veel met je, denk ik.
Fijn dat het nu goed gaat en de ervaring om voor jezelf op te moeten komen in de medische wereld herken ik wel....zo raak je wel je vertrouwen kwijt he!
De mantelzorg voor je schoonmoeder lijkt me wel erg zwaar...maar wel fijn om dat aan de professionals over te kunnen laten...
Ik weet wel dat een karakter van iemand met dementie heel erg kan veranderen: mijn vriendin had een schat van een moeder die nu alleen maar boos op haar kan zijn en zelfs aan het schelden is....
Ik wens jullie heel veel sterkte bij alles...inclusief jullie eigen gezondheid: denk ook aan jezelf!!

Groetjes Trijnie

Gwennie zei

Nou, maar dit is ook best een heftige tijd zeg!! Met je dochter... wat een stress!! Ik hoop dat ze weer een beetje tot rust is gekomen!
Ik vraag me weleens af of ik een goede mantelzorger zou kunnen zijn. Ik twijfel ook enorm... en als ik jouw stukje lees, dan kriebelt er iets op mijn rug. Ik denk, ik denk,... ik weet het eigenlijk wel zeker: ik ben geen goede mantelzorger. 😕🙄

blauwruitje zei

Pittige tijden hoor. Sterkte en wijsheid toegewenst. Groetjes Sandra

Anoniem zei

veel sterkte en kracht ! en weet je bent sterker dan je denkt!
eind januari hebben wij oma verloren (mijn schoonmoeder) verdrietig waren we maar ook dankbaar dat ze als boerin op pensioen niet nog een derde lente en zomer opgesloten moest zitten in het rustoord ( ze was ook dement..) het ga je goed oma , ik hoop dat je tussen de bloemen en planten zit met een breiwerkje
of zo ! ik hou van je en ben blij dat ik 21j lang je schoon-dochter mocht zijn
liefs I
en PS ik zal goed voor je kleine jongen blijven zorgen hoor ! (mijn Jantje)

Pauline Kick, Logement it Foarhûs zei

Veel sterkte en vooral goed op jezelf passen. Het is niet altijd gemakkelijk maar ik denk ook wel vaak eventjes dat wijzelf ook de oudere generatie worden. het blijft zorgelijk en ook neemt veel energie, maar je doet het goed en wat goed verwoord. Veel sterkte voor jullie. groettjes Pauline

Hilgonda Mons zei

Wat een heftig verhaal en een zware tijd hebben jullie achter de rug en zitten jullie nog steeds in.
Gelukkig gaat het met je dochter de goede kant op.
Weet hoe het is om mantelzorger te zijn. Hou jezelf ook goed in de gaten!

Sterkte in dit alles!

Lieve groet, Hilgonda

Home is where the heart is zei

Ik heb een hoop posts gemist. Manmanman, hoeveel kan een mens hebben. Heel veel beterschap, sterkte en alle goede dingen gewenst. Ben er gewoon stil van

lieve groet Brigitte

basichus zei

Alleen heftig lees ik wel, jaa hoeveel kan een mens hebben en dan toch proberen positief te blijven. Ik ben geen mantelzorger
maar wel een verpleegkundige die dagelijks deze situatie herkend. Wens je nu alleen nog maar al het goede en blije.
Kram / Marion

roth phallyka zei

Ik wens jullie heel veel sterkte met het zorgen.


ทางบ้าน

Barbara Robert zei

Hallo, dit is een zeer belangrijke boodschap die ik moet doorgeven aan iemand die door huwelijkse problemen heengaat, dat alle hoop niet verloren gaat, wat het probleem ook is, hier is wat je moet weten om je huwelijksprobleem te redden, ik werd ooit geconfronteerd met uitdagingen in mijn relatie tot ik een artikel tegenkwam dat sprak over de man die ik wil introduceren om je dit artikel nu te lezen. Dr. Ekpen van Ekpen Temple is de man die ik je wil aanbevelen met een huwelijksprobleem, dat hij je kan helpen met zijn krachtige spreuk om het probleem op te lossen dat je in je echtelijke leven tegenkomt. Neem vandaag nog contact met hem op via: ekpentemple@gmail.com of whatsapp hem op +2347050270218 u zult er blij om zijn.